Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 14:01 - Ама какво е това чудо-невиждано: МЕМОРАНДУМ за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството?!
Автор: pllamm Категория: Политика   
Прочетен: 5487 Коментари: 8 Гласове:
0



Най-големият проблем на всички, които явно или прикрито са против Г-н Бойко Борисов е да го вземат насериозно.   Длъжен съм да си призная, че аз съм от хората, които се радваха, но не бяха очаровани от крайният изборен резултат. Аз бях убеден, че за да оправдае ГЕРБ надеждите, които му възлага обществото, задължително ще му е нужно абсолютно парламентарно мнозинство.

Много пъти съм казвал, че политическата кариера на Г-н Бойко Борисов много прилича на тази на Г-н Никола Саркози. Кариерите и на двамата са низ от възможности за пълен провал, които те превръщат в триумф. Но това е друга история, по-важното е, че Г-н Бойко Борисов отново е на път да превърне една безизходица в личен триумф.

Меморандум е дума латинска, която означава ни повече, ни по-малко - бележка. Нищо по-различно от ония бележки, които лепим на стената в офиса или на хладилника в къщи, за да не заблавим в залисията нещо важно за свършване. В дипломацията такива бележки се именуват различо – паметна записка, нон-пейпър и пр. Целта им е да се запише нещо дето не е удобно да се скрепи с договор, но практиката показва, че такива „паметки“ се спазват с по-голяма сила от истински договор.

Ама какво съм седнал да разтягам локуми над етимологията на една дума. Както и да го нарекат, Г-н Бойко Борисов намери начин да изпълни това което обеща на хората – нов начин на управление. Прецакани са само тия, които са се надявали, че каквото и да става нещата ще си продължават по старому.

Той прави самостоятелно правителство и ще носи самостоятелно отговорността за управлението. За всеки един бъдещ закон, в парламента ще са му нужни още 5 гласа от други групи. За да ги получи, ще трябва да предлага наистина стойностни закони, които обществото желае. Иначе казано – той няма друг начин да успее, освен с подкрепата на обществото. Ако другите парламентарни групи не му дадат подкрепата си за даден добър закон, не ГЕРБ, а те ще трябва да обясняват на обществото защо са против.

Ей така от нищото, тази парламентарна конфигурация дава шанс на прозрачността, а оттам на едно съвсем ново и различно отношение към упражняването на властта. При успех на това начинание, България ще получи такъв нов прилив на демокрация, какъвто не е виждала през цялата си най-нова история. Страната и обществото ни вече няма да са същите. Край на коалициите от типа – „ти на мене, аз на тебе и само по-тихо“. Ще се получи най-накрая отдавна лелеяната политическа подкрепа за политики, а не за постове и за затваряне на очи.

По време на предизборната кампания в Пернишко, много хора ни задаваха въпроси и оставаха недоволни от отговора, че няма да правим коалиция с Атака. Казвах им, да си спомнят в каква международна изолация изпадна Австрия, когато в правителството и влезе партията на покойния Йорг Хайдер и да се сетят какво очаква България. Но ето, сега с облекчение си признавам, че това което става в момента – хем няма коалиция с Атака, хем я има парламентарната подкрепа от нея за ГЕРБ, въобще не ми хрумваше като възможност.

Почти по същият начин стои въпроса и с РЗС – партия със силни антикорупционни заявки и с меко казано, някои притеснителни антикорупционни фигури в нея. За тази партия би било самоубийство да не подкрепи антикорупционен закон.

Най-тягостно е положението на Синята коалиция. Те вече подхвърляха радостно в ръка златното ключе на властта, без да си дават сметка, че са стъпили върху канализационна решетка. Сега не могат да повярват, че са изпуснали ключето в канала. Ама как майсторски го изигра Бойко – „щом имате експерти, дайте ги, но не и като министри“. На всичкото отгоре натри носа на най-големите си душмани от БСП, като им показа, че не е вярно, че като гласуваш за Бойко – получаваш Костов.

БСП и ДПС са успешно и заслужено изолирани и това е най-малката от бедите които ги очакват. Не говоря за заслуженото възмездие за корумпираните типове, което очакват хората и което така или иначе трябва да се случи. Говоря за това, че на тези две партии ще им е безкрайно трудно да функционират в новата наситена с демокрация среда. На тези две партии им липсват демократични рефлекси. Ето първият сигнал който излезе от тях в тази нова среда беше изключително жалък и позорен за тях. В момент, в който видимо ще се затегнат мерките за присъствие в пленарна зала на депутатие, предложението им за намаляване на времето за пленарни заседания, обществото възприе като уплах, че ще трябва да се работи. Не съм оптимист за бъдещето им, но те да му мислят.

Важното е, че обществото ни само си даде шанс за повече демокрация и нищо чудно на 5 юли посред лято да сме направили най-после правилният завой в правилната посока.



Тагове:   меморандум,


Гласувай:
0



1. smani - pllamm
16.07.2009 14:10
Разбира се, че направихме най-правилния избор и то по категоричен начин. Преди всичко поздравления за победата. Жалко за едни пет гласа. Но така ще може да се провери волята за промяна и борба с корупцията на останалите, имам предвид РЗС и Атака. А сините много се надяваха на министерски кресла, да ама не. Аз и много други не съм гласувал за Костов, дружинната и компания, сметките им излязаха криви и сега тихо започват да злобеят. Ако не влязат в час следващият път може и изобщо да не влязат в парламента. На мен лично, а и на повечето българи, както се вижда не са ни притрябвали.
цитирай
2. vasmer - Поздравления за хубавия постинг!
16.07.2009 14:16
Колкото до хода на бате Бойко с мемрандума - хубаво го изигра. Очакваме само да се случи всичко това, за което пишеш. Аз лично съм щастлив, че Костов няма да участва във властта. Не мисля, че като мълчиш няколко години и вече трябва да си политически реабилитиран. Искам Костов лично да ми обясни за онези комисари, които идваха и в моята фирма преди години да искат подкуп, претендирайки, че зад тях стоят властови хора.
Между другото Станишев върви по неговия път. Ще помълчи известно време и след това ще се изявява като месия.
цитирай
3. pllamm - Благодаря ти Смани, Както си заб...
16.07.2009 14:17
Благодаря ти Смани,
Както си забелязал, аз усърдно помагах и ще продължавам да помагам на каузата ГЕРБ, защото е добра. Но в крайна сметка си оставам част от обществото. Важно е да не забравим, че при тази парламентарна конфигурация, ние като общество ще има да играем много важна роля. Бог да ни е на помощ и да ни дава кураж.
цитирай
4. pllamm - Благодаря Васмер, Стискаме палци, ...
16.07.2009 14:22
Благодаря Васмер,

Стискаме палци, нещата се подреждат добре, дано и да потръгнат добре. Както е тръгнало, няма да е за чудене до 6 месеца да получиш отговорите, които чакаш.

цитирай
5. popov - Добър анализ на случващото след ...
16.07.2009 14:44
Добър анализ на случващото след парламентарните избори. Синята коалиция наистина разполага с експерти, а пък и Иван Костов каза, че не иска министерства, така че г-н Борисов свърши своята работа. Ако Иван Костов е бил искрен то би трябвало да подкрепя бъдещото правителствои на ПП "ГЕРБ" Поздравления за статията!
цитирай
6. pllamm - Благодаря Г-н Попов, Ако двамата с ...
16.07.2009 15:00
Благодаря Г-н Попов,

Ако двамата с Вас, добре сме разбрали какво става, значи следва, ако не край, то поне силно ограничаване на лицемерното политическо говорене.
Експерти значи експерти, а не министри. А министри значи министри, а не нарочени за експерти службогонци.
цитирай
7. анонимен - Политическо безсилие и безхаберие
17.07.2009 21:23
Няма защо да се залъгваме, че политика, в стил "post it" или "stick it" е много наивна идея. ББ просто или е останал без съветници, или е събрал напълно нефелен екип, който не може да му подскаже полезен ход. Изказвания, в стил: "ще строя детски градини, защото за това са ме избрали" или обаждания в ефир да се кара на журналистите, които са критични към него, подсказват единствено загуба на контрол и визия какво и как се прави в политиката.

Да не говорим за жалките опити да си припише идеи, основно на Синята коалиция, и да извлече политически дивидент от това...

Казано с други думи: не одобравям поста по-горе. :-)
цитирай
8. smani - 7. анонимен
17.07.2009 22:15
Ей синигер малко се осъзнай! Какви идеи от синята коалиция... Та те са по-лоши и от червеното или всъщност са едно. Много обичаш да те манипулират май. Глупости пишеш.
Не се е карал на журналисти, а човека се обади да се защити. Много ти се иска да е агресивен и брутален, за да плюете ама не е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pllamm
Категория: Политика
Прочетен: 432487
Постинги: 66
Коментари: 283
Гласове: 382
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930