Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2010 15:13 - Що е полицейска държава и има ли то почва у нас ?
Автор: pllamm Категория: Политика   
Прочетен: 3385 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Някой си Мърфи бил казал, че „Ако нещата вървят зле, бъдете сигурни, че те ще станат по-зле!“. Същият този Мърфи, в старанието си да е още по-интересен не се притеснява да си противоречи, казвайки „Ако оставим нещата да се развиват от само себе си, положението се променя в посока от лошо към по-лошо. (Ако не се месим — също)“.

През 20-годишния отровен преход, така свикнахме с правонарушенията от всякакъв характер и с безнаказаността за извършителите им, че сега опитите налагането на правова държава ни изглеждат нещо груби – до там, че заговорихме, че сме станали полицейска държава.

В теорията е прието, че с термина „полицейска държава“ се описва състоянието, при което правителството на една държава използва сурови и репресивни мерки, за да контролира социалния, икономическия и политическия живот на подвластното му население. Полицейската държава е повече или по-малко, но със сигурност тоталитарна, защото при нея законът е това, което си науми да направи и изпълни властта. Подвластното население на полицейската държава е принудено да търпи ограничаване на правото си на придвижване, на свободата на изразяване на политическите си и други възгледи и бива обект на постоянно наблюдение със средствата и методите на тайната полиция.

За разлика от класическата тирания, модерната (ако можем да я наречем така) полицейска държава възниква през 18-19 век в Германия, след пагубната за мирното население 30-годишна война. Хората толкова много са страдали от нея, че са били готови да приемат всякакви ограничения срещу гарантиране на сигурност. Това обяснява и сегашното състояние в България, където след 20-годишния преход гражданите толкова много са страдали от несигурност, че са готови да жертват част правата си срещу гарантиране на сигурност.

Аналогията между 30-годишната война в Западна Европа и българският 20-годишен преход (който не се знае дали е завършил) изглежда логична, но е измамна. Българите днес искат сигурност, не чрез полицейската държава, а чрез правовата държава. При правовата държава управлява законът. Правителството просто изпълнява повелите на закона. Обяснимо е, че след като законът години наред е бил игнориран или „врата у полье“, на мнозина стриктното му изпълнение изглежда като досадна полицейщина. За илюстрация само ще ви разкажа следния случай: По радиото тече дискусия за полицейската държава. Дават думата на слушателите и се обажда един човечец, който посочва като пример за наличието на полицейска държава, че докато кротко си гледал мач на селския стадион, дошли лошите полицаи и му наредили да изхвърли биричката, която сладко си сръбвал докато се наслаждавал на спортното събитие. Как да му обясним на този човечец, че Законът за футболното хулиганство забранява наличието на какъвто и да е алкохол на стадион по време на мач?

Може да се каже, че терминът „полицейска държава“ е мутирал с времето и в днес сме започнали да наричаме така всяка държава, която ни досажда със стриктното прилагане на закона. Така например много, често Швейцария е давана за „пример“ на (не е за вярване) „полицейска държава“. И защо? Защото в тази страна законът се спазва толкова точно, та чак създава усещане за измамно неудобство. Всеки, който е карал кола в Швейцария знае, че там никому не хрумва да превиши скоростта, защото знае, че е следен от камери, от униформени или цивилни полицаи и вероятността да ти се размине наистина граничи с нулата. Дори самите швейцарци натискат газта като отвързани, веднъж щом преминат отвъд границата в Германия или Франция, където също има правова държава, но контролът е доста по-хлабав.

20-годишното бездействие на държавата показа, че Мърфи е прав, че нещата отиват от зле по-зле, ако не правим нищо. Сега остава да разберем дали активната намеса ще даде друг резултат?! Във всеки случай ние българите и нашето правителство показваме воля да започнем да действаме нормално, след като сме опитали всички други начини – още една мъдрост на проклетия Мърфи.




Гласувай:
2



1. анонимен - Точно, вярно и умно!
06.06.2010 16:31
Поздравления за постинга.
цитирай
2. анонимен - Е добре де, "ако не правим нищо"...
06.06.2010 21:09
... пък и ти нищо не предлагаш!?!? Ами кажи поне кое е твоето НЕЩО за правене. Иначе става... от пусто в празно.
цитирай
3. pllamm - Може и да не съм бил достатъчно ясен, ...
07.06.2010 01:04
Може и да не съм бил достатъчно ясен, но предлагам да направим държавата си правова - да управлява закона. Толкова добре да се прилага този закон, че да започнат да ни наричат „полицейска държава“ като Швейцария, но в никакъв случай като Северна Корея. Предлагам камери и радари по всички шосета, та ако се наложи да хванат този дето е дръзнал да ми открадне колелото от площада - да го найдат до час. Предлагам, ако ми е толкова весело на душата, че съм решил да празнувам цяла нощ с волумето на мах и съседа ми викне полиция - да приключа празнуването в полицейския арест, а на другия ден да ми треснат такава глоба, че да ми държи влага до края на дните. Предлагам всички богати магистрати и администратори с бедна челяд и скъпи хотели на първа линия нивга повече да не видят държавна служба. И още много такива работи предлагам. Предлагам държавата единствена да прилага нужното насилие, за да живеем в сигурност, защото ако започнем да го прилагаме поотделно, няма да има оцелели.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pllamm
Категория: Политика
Прочетен: 431507
Постинги: 66
Коментари: 283
Гласове: 382
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031