Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2010 13:50 - Може ли българският президент да се занимава с политика?
Автор: pllamm Категория: Политика   
Прочетен: 5020 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ако потърсите изрично написан нормативен текст, който да забранява на президента да се занимава с политика – няма такъв. Но за ужас на обичащите да питат „Ама къде го пише това?“ - такава забрана наистина има. Президентът олицетворява единството на нацията, казва чл. 92 ал.1 от Конституцията. Остава да отговорим на въпроса съвместима ли е функцията по олицетворяване на единството на нацията със занимаването с политика.

Конституционният съд вече е имал възможност да се произнесе по този въпрос с Решение № 25 от 21 декември 1995 г. по конституционно дело № 27 от 1995 г., (Обн., ДВ, бр. 6 от 19.02.1996 г.). Според конституционните съдии:

Няма пречки президентът да упражнява и извънконституционна намеса при определени политически ситуации чрез писмени или устни изявления. Авторитетната намеса на президента може да има съществено политическо значение. Президентът според Конституцията не е деполитизиран държавен орган.

Президентът не може да участва в ръководството на политическа партия (чл. 95, ал. 2 от Конституцията), но може да бъде член на партия или партийна коалиция. Държавният глава има политически функции и има право на политически изявления.

С други думи, дейността на президента е по същината си политическа, но тя е ограничена от висотата и изискванията на заемания пост, които налагат тези политически изяви да са ориентирани към осигуряване на единството на нацията. Затова на президента му е забранено да участва в ръководството на политически партии, макар да може да членува в тях.

Тези дни президентът обяви, че ще прави свой политически проект. Каква е разликата между политически проект и политическа партия? Доколкото и т.н. „проект“ и обикновената партия се борят за едно и също нещо – държавната и общинска власт – разлика няма. Разбира се куп мастити юристи ще се хванат за формализма като питбули и ще носят от девет дерета вода да доказват, че президента не нарушава Конституцията.


Тагове:   политика,   власт,


Гласувай:
2



1. zabavnata - Първанов е еталон за европейски политик
31.10.2010 14:29
Не съм чувала от него непристоен, уличен речник, свързан с "кюфтаци" или други подобни, неприемливи думички.
Глупаво е от страна на ГЕРБ да отправят критики към политическата принадлежност на президента, защото по този начин волю, неволю обиждат и родителите на Цветелина Бориславова. Партията наша може да се окаже многодетна майка на нароилите се безброй знайни и незнайни партии в България, а ПОТРЕБНОСТИТЕ НА ХОРАТА СА ЕДНИ И СЪЩИ.
Нека БОГ закриля България и всички българи у нас и по света.
Господа политици, четете надписа на българския парламент и помнете, че "България е над всичко!"
цитирай
2. анонимен - Във философията
31.10.2010 14:37
има един дял " Етика " или по западному "Морална философия", който се отнася до въпросите на МОРАЛА.
Моралът служи за изучаване на по-широкото философско понятие Етика.

Когато в някои закони, разпоредби и постановления липсва изрична забрана за някакво действие или постъпка, то ЕДИНСТВЕНИЯТ КРИТЕРИЙ ЗА ТОВА, ДАЛИ СЕ ПОСТЪПВА ЕТИЧНО, е ДАЛИ СЕ ПОСТЪПВА МОРАЛНО.

А МОРАЛНО МОЖЕ ДА ПОСТЪПИ САМО ЧОВЕК С МОРАЛ, ЧОВЕК КОЙТО ПРЕЗ ЦЯЛИЯ СИ ЖИВОТ И ВЪВ ВСИЧКИТЕ СИ ПОСТЪПКИ СЕ Е РЪКОВОДИЛ И СПАЗВАЛ МОРАЛНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ОБЩЕСТВОТО, В КОЕТО ЖИВЕЕ.

СЛЕДОВАТЕЛНО АКТУАЛЕН Е ВЪПРОСЪТ :
В КАКВО ОБЩЕСТВО СМЯТА, ЧЕ ЖИВЕЕ ПРЕЗИДЕНТА И ИМА ЛИ МОРАЛНОТО ПРАВО ТОЙ ДА БЪДЕ МОРАЛНИЯ ЕТАЛОН ЗА ОБЩЕСТВОТО ?

КАТЕГОРИЧНО НЕ ! ТОЙ ОБАЧЕ НЕ СЧИТА ТАКА, ЗАЩОТО Е .... ХА СЕГА ДЕ, ДАЛИ И ТОЙ ВЕЧЕ ЗНАЕ КАКЪВ Е ? / БИВШИ СОЦИАЛ-КОМУНИСТИ НЯМА/.
цитирай
3. vencivaleri1951 - Сбъркан е основният закон в частта му за президента./впрочем на мвого места е сбъркан/
01.11.2010 00:59
От една страна той е със слаби правомощия, от друга е най легитимният държавник и политик -избран от мажоритарно от суверена. Точно за това и политическите действия или бездействия могат и предизвикат катаклизми. След "Боянските ливади" на Желев се срина правителството на Димитров, след "Иване кажи си" Костов "мълча" две, три години. Който подценява Първанов значи не е в час...Първанов има авторитет сред хората , и подръжка сред много съсловия. Ше има подръжката на две партии със сериозен потенциал и по традиция/като нов Месия" ще обере и протестния вот. Това зали президента има права дасе занимава с политика е смешен въпрос. Не може да съвместява партийна, а и никаква друга зръжност, но с политика той по закон се занимава. Има право на изявление, има право на вето. Ветото е най вече акт срещу дадена политика, макар и завоалиран под мотото на нарушение на закона. Много често такова нарушение няма, а президентът изразяма просто своето мнение по даден проблем...По закон не е дори деполитизиран
цитирай
4. анонимен - Първанов е "европейски&q...
01.11.2010 09:15
Първанов е "европейски" политик, с който никой европейски лидер не ще да се среща. С парите на мафията и с подкрепата на пропаднали псевдополитици - отломки от прехода далеч няма да отиде. Доколкото разбирам, автора на постинга поставя един юридически въпрос с един моралноетичен отговор. Не е за чудене, че президентските клакьори отбягват темата с общи приказки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pllamm
Категория: Политика
Прочетен: 434105
Постинги: 66
Коментари: 283
Гласове: 382
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930