Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2012 17:52 - Да протестирам или не?
Автор: pllamm Категория: Политика   
Прочетен: 6709 Коментари: 6 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вече тъгувам за лютата зима и за непроходимите от непочистен сняг пътища. Тъгувам, не защото мразя лятото, а защото мразя идващия с него сезон на катастрофите по пътищата ни и защото само Господ знае дали не е дошъл и нашият ред да попълним мрачната статистика.
  Тези дни между Перник и София, на едно място известно с многото катастрофи, се случи поредната ужасяваща злополука на пътя и два млади живота си отидоха. Опечалените близки на едното от загиналите момичета, спонтанно, след погребението отиват на лобното и място и блокират с телата си движението по тази натоварена пътна артерия. Този внезапен акт на гражданско неподчинение, предизвика бурен дебат из форумите за това дали и как се правят протести. Едните твърдят, че не може да се протестира, като се пречи. Противниците им твърдят, че няма друг начин вкарания в матрицата на безразличието съвременен човек, да се спре, да се замисли и да направи нещо, за да предотврати безумието, което убива хора. Те искат поне веднъж този зомбиран от бързане съвременен човек, не бъде принуден, макар и насила закъснее за работа или да изпусне самолет, за да отдели време да се погрижи да не влезе в черната статистика.
  Във Франция е обществено приемливо, въпреки че е незаконно да блокираш шосе или да затрудниш когото и да било, за да обърнеш внимание на обществото върху нещо значимо. В Германия прага на търпимост на обществото е по-голям. Там не блокират шосе или железен път, освен ако по него не се превозват ядрени отпадъци. Ние в България още си търсим подходящ начин за протестиране, докато измираме по окаяните си пътища и то все на едни и същи места и упорито не ги поправяме. Ние мрънкаме, че асфалтът не се яде, но не ни пука, че от липсата на асфалт загиваме.

Преди няколко години едно момче от Рударци – Васко, нарами лопата и тръгна сам да ремонтира дупките по бул. “Цар Борис III“. Благодарение на чудатия си протест и преди всичко на това, че медиите му обърнаха внимание, институциите намериха начин да пооправят клетия булевард, който изглеждаше като бомбардиран. Много от нас вероятно и не се замисляме, че може би сме още живи, защото Васко намери начин да намали риска от катастрофи.

Да изпуснеш самолет е много лошо преживяване. Лошо е и да закъснееш за работа и да те уволнят, защото още десетина чакат за мястото ти. Лошо е да си болен и линейката да не може да те откара навреме до болницата, защото някой е преградил пътя да протестира.

Но никоя от тези злини не е толкова лоша и тъпа, като тази да загинеш в ПТП на място на което са станали стотици ПТП-та и това не трогва никого. Аз не искам повече никой да умира точно на това място. Не мога да се примиря, че и този път проклетия Мърфи ще се окаже прав, като е казал, че хората и правителствата започват да действат разумно, когато изчерпат всички други начини. Затова аз заставам зад каузата на протестиращите и твърдя, че на всяка такава невралгична точка от пътната ни мрежа, на която непрекъснато се случват ПТП-та и загиват и се осакатяват хора, трябва да се обърне специално внимание. Не искам да чакаме и на нас да се случи нещастие на пътя. Трябва да си оправим пътищата. Не може разни умници да ни учат, че трябва да сме толкова добри шофьори, че да караме в очакване на пътя да се появи дупка или някакво недофинансирано пътностроително безумие. Щом ще се нарича път – то по него не може да има нито дупки, нито неравности, нито безумни препятствия. Не може на това място да са станали стотици катастрофи и ние нагло да твърдим, че все жертвите са виновни.
  Надали ще се откажем да се возим на автомобили, колкото и скъпо да ни направят горивото. Щом обаче ще продължаваме да се придвижваме по този начин, ще трябва да отделим, колкото е нужно време, за да намалим вероятността да станем част от черната статистика на жертвите на злополуки по пътя.

 



Гласувай:
1



1. chipollino - Абе, че е пълно с разни тъпанари, ...
23.04.2012 13:04
Абе, че е пълно с разни тъпанари, които правят безумни изпреварвания и летят с превишена скорост, си е така, но и пътищата трябва да се оправят - също вярно! То си е затворен кръг...
цитирай
2. анонимен - За магистралите и обещанията
23.04.2012 22:29
Това че шофьорите сме абсолютно недисциплинирани е вярно,това че нямаме нищо общо с културата и с поведението на колегите шофьори от Германия например също е вярно!Ама господа Управляващи да не казвам господин Борисов,министър Павлова къде сте????Защо не отделихте малко парички за да се ремонтира и доизгради замисления преди повече от 40 годи четрилентов път между Драгичево и Княжево ??!!Колко струват тези три отсечки на смъртта през които денонощтно минават над 10 000 хиляди автомобила?Днес премерих точно колко са дълги тези участъци :
1.Първият невралгичен участък е от новият пътен възел на с.Драгичево до бензиностанцията на Шел -Драгичево,точно 1 КИЛОМЕТЪР ! Направо може да се изгради четирилентов път на колони и мястото е точно за тази цел-приблизителна цена на базата от магистрала "Люлин" 180 мил.евро за 20км. ще доиде около 9 милиона на километър при всички положения ще е по евтино съобразно на провежданите истински конкурси и цената на тази отсечка ще бъде около 10-12 мил.лева,е питам аз защо не се прави кой пречи ?Пари има ,щом за магистрали се дават от бюджета милиони и тук ще се заделят,а ефекта знаете ли какъв ще бъде?Двойно и тройно по голяма пропускливост на отсечката ,край на жертвите които драгичевци дават на невралгичното кръстовище за селото им и за с.Рударци и старият път отдолу си остава да обслужва двете села.
2.Следващият участък е този на който загинаха момичетата,точно от Бензиностанцията на Лукойл до двупосочната отсечка след пункта на КАТ са 3 КИЛОМЕТРА !!!Трябва да се изгради само още дно платно,няма къщи за отчуждаване няма мостове и реки-само тре километра и пътя става с 4 ри платна с мантинела по средата и край на катастрофите или поне трано и голямо намаление .Приблизителна цена- 3км.Х 1 мил.лева = 3 милиона лева!!!
3.И последният участък и от Черният кос до началото на кв.Княжево-само 1 километър!! И там е същото положение не повече от 2 милиона лева.
Е , кое е повече 20 милиона лева или 20 човешки живота и то само на млади хора!
цитирай
3. анонимен - Господин Борисов, обръщам се към ...
24.04.2012 18:15
Господин Борисов, обръщам се към вас, а чрез вас и до кмета на Рударци Богдан Богданов, по повод безобразията на доктор Георги Асенов.
Имам вила в Рударци в квартал Кало. Открай време със семейството ми храним няколко котки. Въпросния доктор вече няколко пъти разхвърля отрова в следствие на която всички котки в квартал Кало са изтровени за пореден път. Преди три години ми отрови 4 котки, а оцеля само една. Тая пролет пак е хвърлял отрова в резултат на което и последната ми котка заедно с две нейни миналогодишни котета са отровени. Комшиите също се оплакват, че и техните котки са изтровени. Предишния път се оплаках на кмета Симеон Павлов, но той не направи нищо. Ако и този път институциите не направят нищо, аз лично ще накажа Асенов и то подобаващо!!!
цитирай
4. анонимен - на коментар номер 3 ако искате може ...
24.04.2012 18:20
на коментар номер 3 ако искате може да отговорите чрез лично писмо до потребител black yellow power от сайта За Перник.ком
цитирай
5. анонимен - nsisUNjnjTxgYz
30.10.2012 17:31
bGFWUk <a href="http://xikhkqsbqjhy.com/">xikhkqsbqjhy</a>, [url=http://bfwhbbfnackg.com/]bfwhbbfnackg[/url], [link=http://omoxgujzgpfi.com/]omoxgujzgpfi[/link], http://iuciqocuxety.com/
цитирай
6. анонимен - JhDFcSho
31.10.2012 17:12
rcAobR <a href="http://oekpiscwhvsx.com/">oekpiscwhvsx</a>, [url=http://vezkrvclohoc.com/]vezkrvclohoc[/url], [link=http://uucwtsqgzegy.com/]uucwtsqgzegy[/link], http://ftregvowndqy.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pllamm
Категория: Политика
Прочетен: 434036
Постинги: 66
Коментари: 283
Гласове: 382
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930