Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2009 15:15 - Егати и дипломацията !!!
Автор: pllamm Категория: Политика   
Прочетен: 1922 Коментари: 0 Гласове:
0



Властта се изцепи яко на изпроводяк.  В изпълнение на международна заповед за арест на нашата граница е задържан бившия косовски премиер Г-н Агим Чеку. Случаят вече предизвика един безмислен дипломатически скандал, който на всичкото отгоре бе изключително лесно предотвратим.
  Международната заповед за арест е издадена и Г-н Чеку е издирван от Интерпол заради присъда от 20 г. затвор за смъртта на 669 сърби и 18 лица от несръбска националност през 1999 г., издадена от сръбски съд.
  Скандалното в случая е, че Г-н Чеку е дошъл по покана на шефа на парламентарната външна комисия Соломон Паси, който на всичкото отгоре много се ядосал на международната заповед за задържане на Интерпол и даже я нарекъл политическа отживелица.
  Вицепремиерът, министър на външните работи и новоизбран евродепутат от БСП Ивайло Калфин, видимо притиснен от случката се оправдава, че случаят е юридически, а не политически. Имало било, според него, достатъчно правни основания Чеку да не бъде задържан, рекъл той и запратил горещия картоф в двора на Кюстендилския окръжен съд .
   Като казвам, че скандала е бил лесно предотвратим, то е защото Г-н Чеку не за първи път попада в такава ситуация.
  За първи път той е арестуван на летище Бърник в Любляна (Словения) в края на октомври 2003 г. Задържан е, защото е фигурирал в информационните масиви на бюлетин за издирвани от Интерпол лица. При представянето на хърватски задграничен паспорт Г-н Чеку е освободен от словенските власти. През февруари следващата година отново е арестуван, този път на летище Ферихед в Будапеща. По молба на хърватската дипломатическа мисия в унгарската столица, която го идентифицира като неин гражданин, полицаите го освобождават. През май 2009 г. Чеку е екстрадиран от Колумбия за Франция, тъй като фигурира в червения бюлетин (за особено опасни престъпници) на Интерпол. Колумбийците мотивират отказа си за арест на Чеку с местното законодателство, което забранява чужди граждани, извършили престъпления преди 2005 г., да попадат зад решетките. От Париж обаче френските власти безпрепятствено го оставят да се прибере в Прищина.
  При толкова много изцепки, е било достатъчно името му да бъде пуснато през Гугъл, за да се види какви главоболия може да предизвика идването му у нас. Но за шефа на парламентарната външна комисия, по собствените му думи, това са отживелици.
  Ей така от нищото, няколко дни преди изборите се сдобихме и с дипломатически скандал. И то за какво? Пак ей така - за нищо. Егати и дипломацията!!!


Тагове:   дипломация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pllamm
Категория: Политика
Прочетен: 432966
Постинги: 66
Коментари: 283
Гласове: 382
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930