Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2009 09:54 - Българско гражданство придобито по рождение, не може да бъде отнето по никакъв начин
Автор: pllamm Категория: Политика   
Прочетен: 8337 Коментари: 9 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Напоследък е настанала паника между нашите сънародници в САЩ, поради една мнима опасност да загубят българското си гражданство. Тъй като доста приятели ми се обадиха да ме питат каква е тази работа реших да направя копи-пейст на един добре зададен въпрос от приятел във Фейсбук и отговора който му дадох. Няма място за никакво притеснение.

Kalina Tomova 17 декември в 03:37
Здравейте! Г-н Борисов, имам една молба към Вас. Прощавайте, че Ви отненам от времето, но реших, че е най-подходящо да попитам Вас. Ако можете да ми отговорите, ще Ви бъда много благодарна. Ако не, не е проблем, знам че всеки е много натоварен. Ако сте запознат и не Ви представлява усилие и време, моля да ми кажете има ли нещо вярно в слуха, който се носи тук, в САЩ, за двойното гражданство на българите - че тези, които са получили Американско гражданство преди 2003г. губят българското си, защото през 2003 нашето правителство не подкрепило някакъв Договор между САЩ и България, сключен през 1924г. във връзка с двойното гражданство. А през октомври т.г. зам-министърът на Правосъдието Жанета Петрова е подписала или обявила това публично, не разбрах добре.Можете ли да ми кажете истина ли е това? Чували ли сте нещо по въпроса? Питането ми е заради тревогата на хора в Чикаго, получили американско гражданство преди 2003 г. Аз самата не разбирам каква е разликата с тези, които са го получили по-късно. Ако е отхвърлена такава спогодба, би следвало и те да губят БГ гражданството си... Благодаря за вниманието. И още веднъж се извинявам, че Ви ангажирах.Калина


Plamen Borisov 17 декември в 22:13
Здравейте Г-жа Томова,
Чух и аз за истерията, която се е настанила сред нашите сънародници в щатите. Веднага Ви казвам без каквото и да е увъртане, че нямате никаква причина за притеснение. Не съм запознат с проблемния договор от 1924 г., нито какво се е случило през 2003 г., но и не е нужно. Защото съгласно чл. 25 ал. 3 от Конституцията „Български гражданин по рождение не може да бъде лишен от българско гражданство.“ Което означава, че ако сте придобили българското си гражданство по рождение, а не по натурализация, то никакъв международен договор или какъвто и да е друг правен акт не може да Ви отнеме българското гражданство. Това е некоментируемо. Конституционната норма има висша юридическа сила и другите актове не могат да и противоречат. А ако все пак и противоречат те се считат за недействителни.Ще Ви дам един показателен пример. В Германия, за да получите немско гражданство по натурализация, е необходимо да нямате никакво друго, защото немското право не допуска двойното гражданство. По тази причина нашите сънародници волю-неволю са принудени сами да искат да бъдат освободени от българското си гражданство, за могат да получат немско. Но веднага щом получат немско, те подават молба за възстановяване на българското си гражданство и то им бива възстановено веднага.Българското право не се интересува от актове на други държави. Конституцията ни може да има много други недостатъци, но в това отношение е брилянтна.

Желая Ви весела Коледа!



Гласувай:
2



1. анонимен - не съвсем
18.12.2009 15:45
Не е така. Конституцията няма обратно действие.
цитирай
2. pllamm - Защо мислите, че в дадения случай е ...
18.12.2009 16:41
Защо мислите, че в дадения случай е потребно обратно действие на Конституцията?
цитирай
3. анонимен - А , да ги видим сега }}}американците !}}}}
18.12.2009 18:57
Подплашени ! Когато имат изгода се правят на американци и ги е срам да кажат каква е националността им , но се страхуват и да загубят последното , което имат по рождение !
Ами много ясно ,че си гражданин на страната в която живееш , работиш и плащаш данъци. Другото е произход , а не вратичка за облаги от 2 страни !
Хората си имат закони ,въз основа на които изплащат и издържат емигрантите , до време. Как ли се чувстват тамушните данъкоплатци , да издържат с данъците си и общества ,глутници безработни българи ?!
Според мен нямаш ли солидна професия и средства да се издържаш в чужбина и гражданството по рождение няма да те спаси .
Ти си това , как успяваш да се адаптираш и живееш като хората на страната в която си. Не виждам какъв страх е да ви пише на паспорта АМЕРИКАНЕЦ ОТ БГ ПРОИЗХОД ?
Това ,че имате българско гражданство , а не живеете в България не ви прави по голями българи ! Размислете се и ще видите ,че съм права ,тъй като и самата аз живея дълги години в чужбина . България си е винаги в сърцето , а гражданството е лист хартия .
Поздрав от Лидис
Благодаря на автора на поста ,че ми даде възможност да споделя мнението ми !
цитирай
4. pllamm - Лидис, наскоро един приятел ми р...
19.12.2009 15:32
Лидис, наскоро един приятел ми разказва за Аржентина. Бях изумен да науча, че аржентинците се наричат аржентинци само в чужбина. Вътре в страната си те предпочитали да се наричат с името на общността от която произхождат - италианци, французи, българи ...

Бях смаян също да науча, че в тази страна има огромна българска диаспора, която вече не говори български но е запазила българското си име по горепосочените особености на страната. България не се интересува от тези свои чеда и не си задава въпросите трябва ли да прави нещо.

Вярно е, че България е в сърцето, но гражданството не е просто един лист хартия. Гражданството в съвременния твърде подвижен свят не е това, което е било поданството някога. То е въпрос на чест и на идентичност и никой не може и няма право да го отнема.
цитирай
5. анонимен - Ами ,какво да направи България ?
19.12.2009 17:57
Никой насила не ги е изгонил , нито са емигрирали от бедствени положения и война ! Всеки доброволно е зарязъл България и е заживял някъде по своя воля . Какво да прави България ? Тя не може сама да се оправи . Малко ли са и грижите на България за българите в България . Според мен ,който е успял някъде по света може самият да помага на България , а който не е , да се връща о време в Родината . Да не пропилява животът си по чуждо .
За насилствено отнемане на гражданство не съм чула , но има професии при които е задължително да бъдеш гражданин на страната в която живееш.Така например полицай , лекар и още много. Насила не отнемат гражданство , а предлагат от двете едно или пък българинът сам взема решение ,ако се касае за работа ,която изисква непременно чуждото гражданство .
Всяка страна си е със законите . Добре поне ,че българската конституция е с такива закони .
Благодаря Ви и помагайте , колкото можете с правни съвети на хората затруднени в чужбина.
За разлика от скандинавците ,които знаят законите си на изуст и не знаят нищо друго ,ние българите понякога не знаем правата си нито вътре в Родината , нито извън нея.
Приятни празници !
цитирай
6. анонимен - Възстановяване?
19.12.2009 18:49
Да бе, да. Веднага го възстановяват. Чакам от 2007 да ми го възстановят "веднага"
цитирай
7. анонимен - "cula.....ne-cula"!
20.12.2009 00:29
V Germany ima polizai ot vsjakakav PROISHOD ,daje e dobre,taka mogat da komunikirat sas svoite sanarodnizi besproblemno.A,ne da e sabraneno!!!!
A,kade e problema v BG?
Tesnogradie,esnafstina.....na vsicki niva!
Ta,sa sega.....da jivei SVETA - kosmopoliten!!!
цитирай
8. анонимен - до анонимен незапознат със Финландия
20.12.2009 06:43
Ела на север и да видим ще те вземат ли за поицай и въобще за нещо , ако нямаш необходимите изисквания наред с нива на език и образовние в техно учебно заведение !Финландия не е Германия , а Германия не образец на закони и права !
анонимен,
като не си запознат , дори и име нямаш ,което е гнусно и непочтенно , не давай мнение да ти четем глупостите в този сериозен пост .
цитирай
9. анонимен - Лидис, браво, че жиееш дълги години ...
21.12.2009 13:40
Лидис, браво, че жиееш дълги години в чужбина и все още се наричаш българка. Това е достойно за уважение и аз го уважавам. Но, прощавай, живеенето в България МЕ ПРАВИ много повече българин от онези, които имат гражданството си само на хартия. Защото именно СЕГА Родината има нужда от гражданите си - да гласуват по съвест, да работят, да произвеждат, да определят политиката и управлението й, да вземат участие в дискусии като тази за пълния член например. Може да ти се виждат дребни неща, но именно те определят идентичността на народа и държавата. Да ти дам пример? Ами аз съм
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pllamm
Категория: Политика
Прочетен: 432533
Постинги: 66
Коментари: 283
Гласове: 382
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930